torstai 17. heinäkuuta 2008

Jos ei hyvällä, niin pakolla


Lahdesta Helsinkiin jalkapalloa pelaamaan siirtynyt Ville Taulo sanoo ESS:n Katu-lehdessä, että äänestäminen ei ole hänen juttunsa. Yhden poikkeuksen hän on kuitenkin joutunut tekemään, sillä HJK:n kapteenia valittaessa oli kaikkien pelaajien pakko äänestää.

Äänestämättömyydellään kehumisella Ville Taulo liittyy siihen rokkilaulajien ja nuorison muiden esikuvien laumaan, joka yhteen ääneen toitottaa vastenmielisyyttään yhteiskunnalliseen toimintaan.

Jos olisin Matti Vanhanen, sanoisin Ville Tauloa "typeräksi". Vanhasen mielestä Jutta Urpilainen on typerä, koska on pääministerin kanssa eri mieltä ruuan arvonlisäveron alentamisesta. Vanhanen istuisi hyvin Lahden kaupunginvaltuustoon, jossa tämäntapainen kielenkäyttö on normaalia.

Ville Taulon äänestämättömyyttä ei kuitenkaan pojan tuossa iässä (22) tarvitse välttämättä pitää typeryytenä, vaan lapsellisena ajattelemattomuutena. Ville Taulot, Ville Valot ja Ville Vallattomat eivät vain touhujensa tohinassa tule ajatelleeksi, mitä tapahtuisi, jos kukaan muukaan ei vaaleissa äänestäisi.

Huonoon suuntaan äänestysaktiivisuus joka tapauksessa on mennyt. Kun vuonna 1980 äänestysprosentti kunnallisvaaleissa oli 78, oli se viime kerralla vuonna 2004 vain 59.

Yksi ratkaisu olisi äänestyspakon määrääminen. Sellainen on ainakin Australiassa, Belgiassa, Hollannissa, Luxemburgissa ja Kreikassa. Jos kaikesta huolimatta ei äänestä, saa sakon. Sen verran pieni sakko kuitenkin on, että se ei suuria merkitse. Kuitenkin jos äänestämättä jättämisestä joutuisi maksamaan vaikka 50 euroa, niin kyllä se monen panisi äänestämään.

Ammattilaisjalkapalloilijaa viiskymppisen menettäminen ei luultavasti hetkauttaisi, mutta Ville Taulon kannattaisi ilman sakonuhkaakin äänestää vaikka Vasemmistoliiton Matti Kauppilaa. Näin siksi, että Villen isä Timo Taulo toimii Kauppilan mainos- ja vaalipäällikkönä. Vaalien jälkeen Kauppila nimittäin tutkii tarkkaan äänimääräänsä ja pohtii, miten hyvää työtä Timo Taulo on tehnyt.

Vakiintuneita, liikkuvia ja nukkuvia

Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreessa tutkimuksessa (TNS Gallup) kartoitettiin ihmisten äänestystottumuksia. Sen mukaan tietyn yhden puolueen ehdokasta äänestäväksi eli ns. vakiintuneeksi äänestäjäksi itsensä luokitteli noin 49 % suomalaisista. Vaihtelevasti eri puolueiden ehdokkaita äänestävänä itseään piti 41 %. "Nukkuviksi" tunnustautui vain 9 %.

Vakiintuneiden äänestäjien osuus kasvaa iän myötä siten, että vanhimmista ihmisistä puolueuskollisia on 68 %.

Vanhimpien ohella vaikeita poliittisesti käännytettäviä ovat johtavat toimihenkilöt ja eläkeläiset. Poliittisella kentällä ”betonoiduimpia” ovat SDP:n, Vasemmistoliiton ja Kokoomuksen kannattajat. Liikkuvien äänestäjien osuus kohoaa suurimmaksi vihreiden kannattajakunnassa.

kari.naskinen@gmail.com