perjantai 31. lokakuuta 2008

Jos olisi käyty liitoskuntavaalit...

Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Kouvolassa ja muuallakin käytiin jo isoja liitoskuntavaaleja. Päijät-Hämeessä sellaiset ovat ehkä edessä neljän vuoden kuluttua, joskin liitosintoilulle tuli lunta tupaan nyt käydyissä kunnallisvaaleissa.

Jos meilläkin olisi jo nyt pidetty liitoskuntavaalit, voi teoreettisen tuloksen laskea ynnäämällä yhteen kunkin puolueen äänimäärät Lahdessa, Hollolassa, Kärkölässä, Hämeenkoskella, Nastolassa, Padasjoella ja Hartolassa. Paikkajako 67-jäseniseen valtuustoon olisi muodostunut seuraavaksi (suluissa valtuutettujen lukumäärät Lahden uudessa kaupunginvaltuustossa):

22 (20) Kokoomus
20 (19) SDP

8 (3) Keskusta
5 (5) Vasemmistoliitto
4 (4) Kristillisdemokraatit
4 (4) Vihreät
4 (3) Perussuomalaiset

Lahden kaupunginvaltuustossa on 59 jäsentä, mutta jos kaupungin asukasmäärä ylittää 120 000:n rajan, valtuuston on oltava 67-paikkainen.

Uusi kunta -selvityksessä mukana olevista kunnista olisivat nyt saanet edustajansa uuden isomman kunnan valtuustoon vain Lahti (55), Hollola (8) ja Nastola (4). Puolueittain olisivat tapahtuneet seuraavat muutokset, kun vertailuna käytetään toteutumaa Lahden vaaleissa:

Suur-Lahden valtuustoon olisivat Kokoomuksesta menneet myös Hollolan Heikki Mantere ja Jorma Laatinen sekä Nastolan Pasi Karjalainen ja Virpi Suhonen. Lahden valtuustoon nyt valituista eivät olisi läpi päässeet Reijo Salminen eikä Jorma Ratia.

Sosiaalidemokraattien valtuustoryhmään olisivat nousseet Hollolan Helka Kähkönen ja Nastolan Pasi Karjalainen, kun taas Lahden Sirkku Enojärvi olisi jäänyt pois.

Keskustan ryhmän muodostaisivat kuntaliitosvaltuustossa kolmen kärkilahtelaisen lisäksi Hollolan Juha Rehula, Seija Aakala, Mikael Lampenius ja Salamat Masih sekä Nastolan Raimo Laine.

Vasemmistoliitto, vihret ja kristilliset olisivat uudessa isossa valtuustossa samalla kokoonpanolla kuin tulevat olemaan Lahdessa ensi vuoden alusta.

Perussuomalaiset saisivat yhdelle lisäpaikalleen lahtelaisten täydennykseksi Hollolan Jari Ronkaisen.

JOS EDUSKUNTAVAALIT...

Muutama päivä sitten harrastin tätä vaalimatematiikkaa Hämeen vaalipiirin osalta ja sain tulokseksi, että jos olisi käyty eduskuntavaalit nyt saaduilla äänimäärillä, olisi Kokoomus lisännyt paikkamääräänsä yhdellä. Sen paikan olisi menettänyt Vihreä liitto.

Ilta-Sanomien toimittaja, entinen lahtelainen Sakari Nupponen laski vastaavalla tavalla Suomen kaikki vaalipiirit ja sai uuden paikkajaon eduskuntaan. Vaalimatematiikka on suhteellista vaalitapaa käytettäessä joskus yllätyksellinen, ja niinpä "näiden eduskuntavaalien" suurin voittaja olisi ollut SDP. Paikkajaosta olisi tullut tällainen (suluissa nykyiset paikkaluvut):

52 (50) Kokoomus
48 (45) SDP
46 (51) Keskusta
17 (17) Vasemmistoliitto

14 (15) Vihreät
11 (10) Ruotsalaiset
6 (5) Perussuomalaiset
6 (7) Kristillisdemokraatit

KESKUSTA EDELLEEN
SUURIN KUNTAPUOLUE

Kuulostaako kummalta? Kuntakentän pirstaleisuus aiheuttaa kuitenkin tämän: vaikka Kokoomus sai kunnallisvaaleissa suurimman äänimäärän, sai yksittäisiä valtuutettuja eniten Keskusta, koska sillä on "hallussaan" iso määrä pieniä kuntia.

Vaikka kuntaliitosten takia kuntien lukumäärä vähenee, lisäsivät vihreät ja perussuomalaiset silti valtuutettujensa määrää. Tässä valtuutettujen määrät koko maassa (suluissa nykyiset valtuustopaikkamäärät):

3520 (4425) Keskusta

2071 (2071) SDP
2018 (2078) Kokoomus
832 (987) Vasemmistoliitto
509 (636) RKP
442 (106) Perussuomalaiset
370 (314) Vihreät
349 (391) Kristillisdemokraatit

14 (24) muut

NUORET JA VANHAT

Lahden kaupunginvaltuuston nappulajaoston muodostavat ne kuusi valtuutettua, jotka ovat iältään korkeintaan 30 vuotta:

21 Eero Vainio, SDP

26 Pekka Komu, SDP
28 Einari Pohjolainen, Kok
28 Kai Kuokkanen, Vihreä
29 Saara Vauramo, Vihreä

30 Katja Ilmoniemi, SDP

Pappa- ja mummojaoston kuusi kärjessä:

77 Pentti E Rantanen, Kok

75 Eino Vuori, Vas
73 Eila Jokinen, SDP
72 Erkki Nieminen, SDP
70 Marja-Leena Taavila, Kok
69 Ilkka Simolin, Kok


kari.naskinen@gmail.com