tiistai 13. tammikuuta 2009

Jääkiekko elää väkivallasta

Katsoin 8-vuotiaan poitsun kanssa jääkiekko-ottelua televisiosta. Kysyin, miksi hän lätkämatseja katsoo, ei tullut oikein vastausta. Sitten heitin arvauksen: tappeluidenko takia? - "Joo."

Tämä on se yksinkertainen tosiasia, mikä jääkiekossa monia kiinnostaa. Ilman väkivaltaa jääkiekkobisnes toimisi paljon huonommin.

Tämän päivän Helsingin Sanomissa viestintäneuvos Jaakko Paavela ehdottaa, että televisioiduissa otteluissa ei tappeluita näytettäisi.

Paavela on MTV Oy:n entinen varatoimitusjohtaja ja istuu nykyisin Urheilukanavan hallituksessa. Tv-liikemiehenä hän tietää, että kaikenlainen väkivaltaviihde kerää paljon katsojia. Tästä huolimatta Paavelalla on tervettä järkeä enemmän kuin jääkiekkoväellä.

Jääkiekkoväkivallan suurimpiin puoltajiin kuuluva Nelostelkkarin kiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen sanoo suoraan, että tappeleminen kuuluu jääkiekkoon:

"Lajeilla on traditionsa ja sääntönsä. Tradition seurauksena jokaiselle lajille muodostuu oma sääntökirjan kirjainta täydentävä henki. Tästä hyvä esimerkki ovat jääkiekon tappelut. Jääkiekossa tappelut kuuluvat lajin eetokseen." [eetos = moraalinen mielenlaatu]

"Näissä lajien välisissä eroissa ei ole mitään ihmeteltävää. On vain urheilun rikkaus, että on erilaisia lajeja." - Tarkoittaa siis, että väkivalta tuo rikkautta jääkiekkoiluun.

Joskus viime vuoden puolella Sihvonen sanoi televisiossa, että ulkopuolisten ei pitäisi arvostella jääkiekkotappeluita, koska he eivät ymmärrä, mistä on kysymys. Voi nimittäin olla, että tappelu ei esimerkiksi ollenkaan liity käytävään peliin, vaan se on seurausta jostakin aikaisemmasta tapahtumasta. Tämän takia ei jääkiekkoväkivaltaan pidä muiden ottaa kantaa.

Tällaista on jääkiekko. Sillä on oma lakikirjansa ja tuomiovaltansa, vaikka pahoinpitelyt tapahtuvat julkisilla paikoilla tuhansien ihmisten silmien alla, alaikäistenkin. Jos pelaaja on edellisessä ottelussa tehnyt väärin, häntä kuuluu seuraavassa ottelussa rangaista turpaan vetämällä. Tämän hyväksyvät myös kaukalossa olevat neljä "tuomaria", ja siinä samalla myös koko iso jääkiekkoväkivaltaperhe.

Telkkarista 8-vuotiaan pojan kanssa katsomassani ottelussa oli vain yksi tappelu aivan ottelun alussa. Pelin jälkeen kysyin, mitäs tykkäsit pelistä. - "Aika tylsä."

Jos meneteltäisiin loogisesti, myös tämä väkivaltaviihde pitäisi varustaa ikärajalla K-15.

kari.naskinen@gmail.com