lauantai 30. toukokuuta 2009

Kannattaisi olla kokoomuslainen

Jos Arto Bryggare olisi kokoomuslainen, hän toimisi nyt joko Suomen Urheiluliiton puheen-johtajana tai Stadion-säätiön toimitusjohtajana tai molempina. Koska Bryggare on kuitenkin sosiaalidemokraatti, hän oli liian poliittinen henkilö valittavaksi näihin tehtäviin. Näihin molempiin tehtäviin hakiessaan Bryggarelle sanottiin tämä suoraan - olet kaikin puolin pätevä ja sopiva, mutta kun on tuo politiikka.

Näin on urheiluelämässä aina tulkittu. Vasemmistolaisuus on politiikkaa, oikeistolaisuus normaalia elämänmenoa. Tunnen asian hyvin jo varhaisnuoruudestani, kun seurasin isäni toimintaa perustamansa TUL:n urheiluseuran puheenjohtajana. Isäni toiminta katsottiin poliittiseksi, kun taas saman lajin porvariseura edusti oikeata urheilua.

Suomen Palloliitossa ajatellaan samoin. Sen puheenjohtajaksi on kysytty Sauli Niinistöä ja Alexander Stubbia, joista Niinistö myös tullee valituksi.

Palloliiton jäsenseura HJK on varmasti Niinistön takana. HJK:n kanta on selvä: vasemmistolaisuus ei kuulu urheiluun, ja tämän takia HJK ei hyväksynyt EU-vaaliehdokas Atik Ismailin vaalimainosta otteluidensa yhteyteen. Ismail on HJK:n entinen pelaaja, mutta on nyt erehtynyt Vasemmistoliiton riveihin.

HJK:sta on sanottu, että politiikka ei kuulu urheiluun. Poliittisen järjestelmän kautta tulevat julkiset avustukset sen sijaan kelpaavat, ja HJK:n harjoituksia ja otteluita pelataan poliittisin päätöksin rakenne-tuilla kentillä. Voi jopa olla, että jotkut HJK:n porvarijäsenten lapset pelaavat vasemmiston päätöksillä syntyneillä kentillä.

Palloliiton naisten maajoukkuekin hyväksyy sen, että politiikkaan voi osallistua, jos se on puolueetonta oikeistolaista. Nyt maajoukkue on tehnyt mainossopimimuksen lisäydinvoimaa rakentamaan pyrkivän Fennovoiman kanssa.

Kun varsinkin takavuosina syytettiin TUL:n seuroja poliittisiksi järjestöiksi, niin on hyvä muistaa, että politikoinnin urheilussa aloitti nimenomaan SVUL. Se päätti marraskuussa 1918 erottaa kansalaissotaan punaisten puolella osallistuneet urheilijat jäsenyydestään. Tämän takia perustettiin Työväen Urheiluliitto 26.1.1919.

kari.naskinen@gmail.com