perjantai 8. toukokuuta 2009

Työpaikkoja leikataan, palkkoja leikataan, mutta osinkoja ei leikata

Pöydälläni on läjä lehtileikkeitä, joissa on uutisia laman vaikutuksista. Pieni juttu lokakuulta kertoo, että iso metalli-firma Componenta Oyj ilmoitti 170 työntekijän irtisanomisista ja lomau-tuksista, ja vuokratyöntekijöitä ja alihankkijoita vähennettiin yhteensä 870 henkilötyövuoden osalta. Joulukuussa Componenta lisäsi irtisanomisten ja lomautusten määrän 900 työntekijään. Componentan liikevoitto oli viime vuonna 47 miljoonaa euroa (edellisvuonna 43 miljoonaa euroa).

Tammikuussa taloustoimittaja, entinen lahtelainen Jarmo Aaltonen kirjoitti Helsingin Sanomissa, että viime tilivuotta koskevassa osingonjaossaan Componenta huomioi tuloskehityksen ja kasvuodotukset.

"Tuloskehitys on syöksyvä ja näkymät sumeat, mutta osinkoa viime vuodelta jaetaan 50 senttiä osakkeelta kuten edellisenäkin vuonna. Se tekee tällä kertaa 5,5 miljoonaa euroa. Tällä vuosikymmenellä osinko on vaihdellut nollasta 50 senttiin. Syöksystä huolimatta Componen-talla menee nyt siis paremmin kuin koskaan", kirjoitti Aaltonen.

Eilen tuli lehtileikeläjään uusi pieni juttu Hesarista: "Monet suomalaiset yritykset ovat ehdottaneet työntekijöilleen palkkojen leikkaamista. Yksi leikkauksia ehdottaneista on metallikonserni Componenta. Yhtiön toimitusjohtajan Heikki Lehtosen mukaan kyseessä on väliaikainen toimi, jolla pyritään selviämään vaikeimman ajan ylitse."

Eipä vaan yritysjohtajille ja yritysten omistajille tule mieleen osinkojen leikkaaminen. Eikä ole eroa sillä, onko yritys yksityinen vai valtion. Itellakin (ent. Suomen Posti) maksoi viime vuoden tuloksestaan valtiolle osinkoa 10 miljoonaa euroa.

Samanaikaisesti Itella irtisanoo 400 työntekijäänsä. Tosin tämän operaation taustalla ei ole lama, vaan EU:n uusi postidirektiivi, minkä avulla pyritään postipalvelut ulkoistamaan ja yksityistämään.

Itella, Stora Enso tai mikä tahansa valtion omistama yhtiö - valtio omistajana ei mahda mitään. Puhumattakaan yksityisten kapitalistien omistamista yhtiöistä. Tähän on tultu, kun Suomeakin nyt 15 vuotta on ajettu uusliberalistiseen formuun. Raimo Ilaskivi kysyi jo yli vuosi sitten, ennen kuin nykyisestä lamasta oli tietoa:

"Onko globalisaatio susi lammasten vaatteissa? Keskeinen kysymys onkin, kuinka pitkään poliittinen päättäjä demokraattisessa yhteis-kunnassa tyytyy sivustakatsojan asemaan." (Kanava 2/2008)

Tällaisia sivustakatsojia ovat nyt mm. ministerit Matti Vanhanen, Jyrki Katainen, Jyri Häkämies ja Mauri Pekkarinen. He kaikki ovat käyttäneet puheenvuoroja, joissa on vedottu yrityksiin pidättäytyä irtisanomisista tai luopua osingoista työntekijöiden lomauttamisen ja irtisanomisten estämiseksi. Elinkeinoministeri Pekkarinen vetosi jo lokakuussa yrityksiin pidättäytyä lomautuksista ja irtisanomisista, valtiovarainministeri Katainen kertoi tammikuussa tekevänsä kaikkensa, jotta työttömien määrä olisi mahdollisimman pieni, ja tammikuussa pääministeri Vanhanen sanoi, että tällaisessa taloustilanteessa osakkeenomistajien pitää luopua omastaan, jotta yritysten ei tarvitse vähentää työntekijöitä. Turhia vetoomuksia.

Tämän päivän lehtileikesaalis tuli Uutispäivä Demarista, jonka päätoimittaja, entinen lahtelainen Juha Peltonen kirjoitti Pöyry Oyj:n toiminnasta. Yrityksen voitto ylitti viime vuonna ensimmäisen kerran 100 miljoonan euron rajan. Sen kunniaksi ja tämän vuoden tulos-tavoitteen saavuttamiseksi Pöyry on jo sanonut irti 100 työnteki-jäänsä, ja vappulahjaksi Pöyry Industry Oy:n kaikki 1100 työntekijää saivat tiedon yt-neuvottelujen aloittamisesta.

kari.naskinen@gmail.com