sunnuntai 14. kesäkuuta 2009

Saatanallinen mylly

Kansainvälisen työjärjestön ILOn asettama globalisaation sosiaalisen ulottuvuuden maailmankomissio on todennut, että maailman finanssi-arkkitehtuurin heikkoudet ovat olleet tiedossa jo pitkään, paljon ennen viime vuotta. Jo vuosituhannen alkuvuosina talouden kriitikot puhuivat asiasta, ja mielenosoittajat olivat liikkeellä näissä merkeissä Kansainvälisen valuuttarahaston ja Maailmanpankin kokousten yhteydessä.

Jatkuvan talouskasvun ja keinotekoisen näennäisrikastumisen vaaroja käsittelivät puheissaan ja kirjoituksissaan mm. taloustieteen Nobelin palkinnot saaneet Paul Krugman ja Joseph Stiglitz. Mutta edes Yhdysvalloissa vuonna 2007 alkanut subprime-asuntolainakriisi ei herättänyt. Vasta Lehman Brothersin kaatuminen sai tajuamaan, että tosi on kysymyksessä. Suomessa ei edes se, vaan Vanhasen - Kataisen hallitus vänkäsi vielä myöhään syksyllä 2008 vastaan. Unilukkari Sauli Niinistökin oli unessa.

Suomen nykyinen hallitus oli liikkeelle lähtiessään päättänyt, että veroja alennetaan, koska nyt (2007) siihen on varaa. Kun maailman ja Suomen talous kääntyivät jyrkkään laskuun viime vuonna, ei hallitus kuitenkaan muuttanut päätöksiään. Oppositio on arvostellut hallitusta väärästä veropolitiikasta, mihin hallitus on vastannut, että niinhän Lipposen hallituksetkin alensivat veroja. Vaikka Lipposen hallitukset paljon pahaa tekivätkin, niin veropolitiikan osalta tilanne oli kuitenkin erilainen: silloin oltiin nousukaudessa, nyt ollaan lamassa, ja nyt veronalennukset joudutaan kustantamaan valtionvelkaa roimasti lisäämällä.

Elvyttävää vaikutusta ei veronalennuksilla ole ollut. Lahden F1-vene- ja rokkitapahtumassakaan ei ollut yhtä paljon väkeä kuin viime vuonna, sillä nyt ei rahaa panna samalla tavalla hurvitteluun.

Historiallisen taloustieteen ja talousantropologian klassikkoteos, Karl Polanyin (1886 - 1964) Suuri murros on vastikään ilmestynyt suomeksi (Vastapaino, 2009). Alunperin 1944 ilmestyneessä kirjassaan Polanyi kirjoittaa kuin tästä päivästä: "Kun t
yön, maan ja rahan kuvitteellisuus tavaroina otetaan osaksi markkinamekanismia, yhteiskunnan ydinolemus alistetaan markkinoiden lakien alaiseksi. Hintaa, tarjontaa tai kysyntää ei saa määrätä tai säännellä; vain sellainen politiikka ja toimenpiteet ovat hyväksyttäviä, jotka auttavat varmistamaan markkinoiden itsesääntelyn luomalla olosuhteet, joissa ainoastaan markkinoilla on valta organisoida taloutta.”

Kirjaan esipuheen kirjoittanut Tampereen yliopiston sosiologian professori Risto Heiskala sanoo, että tämä merkitsee luopumista kaikesta markkinamekanismin poliittisesta ohjauksesta, joka perustuisi esimerkiksi moraaliin. Koska tämä periaate pätee myös maahan ja työhön eli luontoon ja ihmisiin, synnytetään yhteiskun-nallisen olemassaolon peruselementtejä sokeasti hajalle jauhava ”saatanallinen mylly”, kuten Polanyi nimittää koko markkinayhteiskuntaa. Kun tämä markkinamylly saa toimia vapaasti, se jauhaa hajalle ja tuhoaa sen yhteiskunnan, joka tällaisen myllyn on pystyttänyt.

Moraaliton, saatanallinen mylly on nyt ajanut maailmantalouden kriisiin, josta ulospääsyä ei ole muuten kuin ottamalla käyttöön joitakin sosialistisia systeemeitä. Kapitalistisen järjestelmän toimivuus on todistettu kelvottomaksi.

kari.naskinen@gmail.com