lauantai 25. heinäkuuta 2009

Kaksi kahjoa, joita ei enää pitäisi valita mihinkään

Paavo Lipposesta EU:n presidentti ja Ari Vatasesta Kansainvälisen autoliiton (FIA) presidentti?

Ainakin demareiden olisi pidettävä näppinsä erossa Lipposesta. Sosiaalidemokraateilla ei ole mitään syytä tukea Lipposta missään asiassa, sillä Lipponen on kaiken pahan alku sillä tiellä, millä SDP nyt on alenevan kannatuksensa kanssa. Lipposen hallitus lopetti rikkailta perittävän varallisuusveron ja pani muutenkin käyntiin Suomen uusliberalistisen kehityksen. Lipposen hallitusten jälkiä seuraten on oikeistohallitusten ollut helppo viedä Suomea sellaiseen valtiojärjestelmään, missä vaaleilla valituilla poliitikoilla ei enää ole mitään päätettävää, koska uusliberalismissa julkisen sektorin tilalle tuodaan yksityisomistusta ja markkina-ajattelua.

Toinen kahjo on Vatanen. Ennen EU-vaaleja Vatanen sanoi, että käsitys ihmisen vaikutuksesta ilmaston lämpenemiseen on valheellisten ja väärennettyjen tutkimustulosten seurausta. Lisäksi Vatanen sanoi, että ihmisiä syyllistetään turhaan materiaalisesta hyvinvoinnista. Jos ei syyllistettäisi, ymmärrettäisiin, että ilmastonmuutos ja muut sellaiset asiat ovat pelkästään hyviä, koska ne todistavat ihmisten hyvinvoinnin lisääntymisestä. Vatasen käsitykset maailmasta ovat sitä tasoa, että hän todennäköisesti pitää maapalloa litteänä, ja luotu 4000 vuotta sitten.

Lipponen ja Vatanen kuuluvat siihen ihmisryhmään, joille taivaskaan ei ole rajana, kun pitää itseään tuoda esille. Molemmat olisivat kaikkein mieluiten itsevaltiaita; Lipponen sitä jo olikin pääministerivuosinaan.

SDP:n pitäisi irtisanoutua kaikista Lipposen hankeista, ja FIA:n suomalaisen jäsenjärjestön Autoliiton pitäisi äänestää FIA:n johtoon Jean Todtia.

Uusliberalistisessa pörssihuumassa Suomen valtio liberalisoi myös työeläkeyhtiöiden sijoitustoiminnan. Niille annettiin lupa tehdä sijoituksia entistä suuremmilla riskeillä vapaan keinottelun vapailla markkinoilla. Näin on sitten pelattukin ja tuloksena on, että lakisääteisissä työeläkerahastoissa on nyt rahaa kymmeniä miljardeja euroa vähemmän kuin vuosi sitten.

kari.naskinen@gmail.com