sunnuntai 14. helmikuuta 2010

Kisat varastetulla maalla

Vancouverin olympiakisat tulevat maksamaan viisi miljardia euroa. Ei ole tietoa, paljonko on Vancouverin kaupungin osuus. Jotakin kertoo kuitenkin se, että kun Vancouverissa oli suunniteltu rakennettavan muutaman vuoden aikana 3200 vuokra-asuntoa, niin nyt tämä asunto-ohjelma on jouduttu nollaamaan kokonaan. Tarve sosiaaliselle asuntotuotannolle olisi suuri, sillä Vancouverissa on noin 6000 asunnotonta.

Näistä asioista kertoi viime viikolla TV 2:n Poliisi-tv. Kurkistus olympiakulissien taakse paljasti, että kurjuutta on paljon. Kulisseja yritetään kuitenkin pitää pystyssä mm. uuden ”olympialain” avulla: poliisilla on oikeus siirtää kaduilla asuvia ihmisiä pois silmistä vaikka väkipakolla. Vancouverissa laista käytetään nimeä ”Olympic Kidnapping Act”. Näin toimittiin pari vuotta sitten myös Pekingissä.

Olympiakisojen talouden turvaamiseksi Vancouverin kaupunki ja Brittiläisen Kolumbian provinssin hallitus ovat säästötoiminaan lomauttaneet 800 opettajaa ja sulkeneet muutamia kouluja. Yli 200 virkamiestä on irtisanottu, ja sairaaloissa on peruutettu 2400 leikkausta.

Kisojen avajaisissa tuotiin sympaattisella tavalla esille Kanadan alkuperäiskansojen kulttuuria. Todellisuudessa kisat ovat taas kerran kova isku alkuperäiskansoilla. Alkuperäiskansojen oikeuksia ajava Kevin Annet on kertonut, että päinvastaisista väitteistä huolimatta Squamish-kansa ei hyväksy kisoja.

”Olympiakisat ovat pakottaneet yli 5000 asukasta kodeistaan Vancouverissa. Samalla alkuperäisväestön ja kodittomien häirintä on lisääntynyt. Tuhannet sotilaat ja poliisit tulevat estämään mielenosoitukset”, sanoo Annet. (Voima 1/2010)

Vancouverissa ja Whistlerin hiihtokeskuksessa on 15 000 sotilasta, poliisia ja yksityisten vartiointifirmojen turvamiestä. Englantilainen Guardian-lehti kuvasi tilannetta: ”Joka kadunkulmassa on poliisi, ja sotilashelikopterit hurisevat yläpuolella. Kokonaiset kaupunginosat ovat suljettu yleisöltä. Asukkaita on neuvottu pysymään sisätiloissa tai muuttamaan kisojen alta muualle tehdäkseen tilaa 300 000 kisavieraalle.”

Peik Johansson kirjoitti Kansan Uutisissa (12.2.), että kisoja varten rakennettiin uusia valtateitä ja hiihtokeskuksia intiaanikansojen perinteisille maille. Tämä edellytti vuoristometsien laajoja hakkuita. Kanadan valtio tai Brittiläisen Kolumbian provinssi eivät kuitenkaan koskaan ole sopineet alkuperäiskansojen kanssa maaoikeuksien lunastamista. Juridisesti nämä maa-alueet kuuluvat siis edelleen intiaaneille, joten olympiakisat järjestetään varastetuilla mailla.

kari.naskinen@gmail.com