maanantai 7. kesäkuuta 2010

Corleone, Berlusconi

Tositapahtumiin perustuvan tv-sarjan Corleonen viimeisessä jaksossa tänä iltana murhataan italialainen tutkintatuomari Giovanni Falcone, joka oli erikoistunut Sisilian mafian rikosten selvittämiseen. Tämä tapahtui 1992, kun Falcone oli moottoritiellä matkalla Palermon lentokentältä kaupungin keskustaan. Tienvierustaan kaivettu 350 kilon dynamiittipanos räjäytettiin, kun Falconea kuljettanut panssaroitu Fiat Croma ajoi sen kohdalta. Kaksi kuukautta myöhemmiin mafia tappoi autopommilla Palermossa tutkijatuomari Paolo Borselllinon. Palermon lentokenttä tunnetaan nykyään myös Falcone-Borsellinon lentokenttänä, kunnianosoituksena heille. Palermolaisen kuvanveistäjä Tommaso Geracin luoma muistomerkki heistä löytyy myös lentokentän alueelta.

Tv-sarjan päähenkilö on mafiapomo Salvatore "Totò" Riina. Hänet pidätettiin 1993 ja tuomittiin elinkautiseen yli sadasta murhasta. Riinalta takavarikoitiin yli sata miljoonaa dollaria, lienee vain pieni osa hänen omaisuudestaan. Rikollisuransa aikana Riinan uskotaan antaneen käskyt lähes tuhannen ihmisen murhaan, mukaanlukien Falcone ja Borsellino. (Kuvassa oikea Salvatore Riina).

Italialainen Corleone-sarja panee mafian oikeisiin raameihin, toisin kuin Francis Ford Coppolan sinänsä hienot Kummisetä-elokuvat. Tv-sarja kuvaa kaunistelematta sitä kauheaa 130 vuotta kestänyttä ja edelleen jatkuvaa Sisilian mafian historiaa, johon ovat oleellisina osina kuuluneet myös monet johtavat poliitikot, varsinkin kristillisdemokraatit, poliisi- ja oikeuslaitosten monet korkeat edustajat, Vatikaani ja vapaamuurarit. Coppolan elokuvat sen sijaan ovat romantisoituja seikkailutarinoita, joista kriitikot Italiassa ovat sanoneet, että ne ovat ”amerikanitalialaisiin gangstereihin liittyvien latteuksien kiteytyksiä”.

Tunnetuin mafiayhteyksistä syytetty poliitikko on ollut pitkäaikainen pääministeri Giulio Andreotti. Vuonna 2002 hänet tuomittiin mafiasyytteitä julkistaneen toimittajan Mino Pecorellin murhan tilaamisesta 24 vuoden vankeuteen, mutta vapautettiin seuraavana vuonna korkeimmassa oikeudessa. Cosa Nostran piirissä Giulio-setänä tunnettu Andreotti oli hyvä kaveri myös Riinan kanssa. Mafiayhteyksistään tunnettiin myös entinen Euroopan parlamentin jäsen Salvo Lima.

Äskettäin televisiosta tullut dokumenttielokuva paljasti myös Silvio Berlusconilla olevan läheiset kontaktit mafiaan. Tämä käy ilmi myös Sisilian mafian historiateoksesta, jonka on kirjoittanut englantilainen historioitsija John Dickie (Cosa Nostra, Ajatus 2009). Vuodesta 1994 lähtien on Cosa Nostra ohjannut väkeään tukemaan Berlusconin Forza Italia -puoluetta. Berlusconin ”ylihovimestarina” on toiminut Marcello Dell´Utri, joka kuuluu sisilialaiseen Porta Nuovan mafiaperheeseen.

Vaikka mafian valta ei tänä päivänä ole yhtä iso kuin vielä 20 vuotta sitten, on se silti kova tekijä edelleen. Sen liiketoiminta käsittää nykyisin huume- ja asekauppaa, uhkapelejä, koronkiskontaa, ihmiskauppaa ja prostituutiota sekä rahanpesua. Laittomia suojelurahojakin mafia perii edelleen.

Kummisetiä ja tv-sarja Sopranosia parempi elokuva on myös Matteo Garronen ohjaama Gomorra. Sen kuvaa Napolin seudun mafiaa tylysti, sankareita elokuvassa ei ole, ja koko elokuva vaikuttaa mieluummin dokumentilta, vaikka se näytelty onkin. Elokuva perustuu toimittaja-kirjailija Roberto Savianon kirjaan Gomorra, Mafian valtakunta (WSOY, 2008). Nimenä Gomorra tarkoittaa mafiajärjestö Camorraa ja viittaa samalla Vanhan testamentin syntiseen kaupunkiin. Savianon dokumenttiromaani kertoo globaalin rikollisuuden arkipäivästä, murhista, huumekaupasta, mafiaorganisaatioiden verisistä valtataisteluista ja piraattibisneksestä, mikä ulottuu Suomeen asti.

kari.naskinen@gmail.com