lauantai 16. huhtikuuta 2011

Ylilääkäri myöntää: ”Lääkärinaikoja liian vähän. Terveyskeskuksen palvelujen soisi olevan paremmat”


Molemmat tyttäreni ovat joutuneet hankkimaan yksityiset sairausvakuutukset, koska kunnallinen terveydenhoito ei toimi. Tällaisen ylimääräisen vakuutuksen turvin voi sitten käydä kalliiden yksityislääkäreiden vastaanotoilla. Tähän tilanteeseen on ajauduttu sillä yhteiskuntapolitiikalla, millä kunnallisia palveluja on ajettu alas. Ei ole tarvinnut edes tehdä varsinaisia yksityistämispäätöksiä, mutta kun on huononnettu kunnallisia palveluja riittävän paljon, ovat kuntalaiset entistä enemmän joutuneet kääntymään yksityisten palvelujen puoleen.


Toinen tyttäreni lähetti pari viikkoa sitten asiasta kirjeen Lahden kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan kolmelle johtavalle virkamiehelle, ko. lautakunnan jäsenille sekä muutamille kansanedustajaehdokkaille. Asialliset sähköpostivastaukset hän sai lautakunnan jäseniltä Kari Lempiseltä (SDP), Timo Räihältä (Krist) ja Kaarina Suhoselta (Kesk) sekä avohoidon ylilääkäriltä Pekka Mattilalta.

Tyttäreni kohtaamalle huonolle palvelulle ja saamatta jääneelle lääkärinajalle ei tietenkään enää voinut mitään, mutta Mattila vastasi, että tällaiset palautteet auttavat arvioimaan palvelujen tasoa ja kehittämistarpeita, ja: ”Kuvaamanne itseänne koskeva tapausten kulku on toistunut aiemmissa muissa palautteissa jo vuosien ajan.”

”Viestinne kertoo siitä tärkeästä asiasta, että meillä on liian vähän tarjolla lääkärinaikoja”, myönsi Mattila.

Aivan tämänhetkisestä tilanteesta Mattila kirjoitti, että juuri tällä hetkellä olisi mahdollisuus palkata muutama lääkäri lisää, eli vuosien odottelun jälkeen on kaupungin päättäjiltä saatu lupa perustaa uusia lääkärinvirkoja terveyskeskukseen. Ongelmaksi on kuitenkin nyt osoittautunut rekrytoinnin vaikeus. Kunnallisten terveyskeskusten osalta tilanne paheni viimeisten asetusmuutosten (ns. kaksoislaillistuksen purku) myötä. Valmistuvat lääkärit tuntevat entistä houkuttelevammaksi yksityisen yrityksen kautta työskentelyn.

Loppuyhteenvetona Mattila totesi, että ”terveyskeskuksen palvelujen soisi olevan kokonaisuutena paremmat”.


PERUSTERVEYDENHOITO
EI ENÄÄ OLE YLPEYDENAIHE

Pohjoismaisen hyvinvointivaltion yksi suurimmista ylpeydenaiheista oli pitkään kunnallinen perusterveydenhuolto. Ei ole enää. Käydyssä vaalikeskustelussa asia ei kuitenkaan tullut juurikaan esille, koska kaiken huomion vei perussuomalaisten mölinä ja siihen vastaaminen.

Terveyspalveluiden kuntoon saamisen pitäisi joka tapauksessa olla yksi tärkeimmistä asioista. Kuten demarien varapuheenjohtaja Maria Guzenina on sanonut, ”terveyskeskusten nykyinen palvelu ei ole hyvinvointivaltiosta, vaan ihan jostain muusta”.

Kohtuuttomat jonot terveyskeskuksissa ja lääkärien vähyys aiheuttavat kohtuutonta murhetta apua hakeville ihmisille. Eikä yksityisten vakuutusten ottamiseen ole kaikilla varaa.

”Yksityisissä palveluissa ei sinänsä ole mitään pahaa, mutta ihmisten terveyttä ei pidä myydä yritysten voitontekovälineeksi. Julkista sektoria on täysin mahdollista kehittää koko kansaa parhaalla mahdollisella tavalla palvelevaksi, ja hallitsematon yksityistäminen pitää pysäyttää”, sanoo Maria Guzenina.

Palaan vielä toisen tyttäreni tilanteeseen, ja lainaan tähän pienen pätkän hänen lähettämästään kirjeestä:

”Soitin Päijät-neuvoon. Jonotettuani puoli tuntia sieltä pyydettiin soittamaan oman alueeni (Metsäkangas/Jalkaranta) sairaanhoitajalle eli Paavolan terveysasemalle. Soitin sinne ja selitettyäni tilanteen, sieltä pyydettiin tuomaan laboratoriolähetteestä kopio, jotta voidaan katsoa, menenkö ensin lääkärille vai suoraan verikokeisiin. Olin toiveikas hoidon suhteen.”

”Seuraavana päivänä menin Paavolan terveysasemalle oman alueeni ´luukulle´. Jonotettuani puoli tuntia, kerroin tilanteeni. Vastaanottovirkailija sanoi, että kyseiset verikokeet kuuluvat erikoissairaanhoitoon, jotka otetaan Päijät-Hämeen keskussairaalassa. Niitä ei voida ottaa kaupunginsairaalassa ja minun olisi ensin tavattava lääkäri, joka arvioi, onko oireeni tarpeeksi vakavat, jotta pääsisin erikoissairaanhoidon puolelle hoidettavaksi. Siinä vaiheessa sanoin, että varataan sitten aika lääkärille, jotta päästää asiassa eteenpäin, koska oireet ovat vakavat ja vaikuttavat työhöni. Virkailija sanoi heti, että nyt on sellainen tilanne, että lääkärinajat ovat huhtikuulta menneet ja seuraavia aikoja touko-kesäkuulle ei ole vielä annettu. Minun pitäisi soittaa joka päivä ja kysyä ovatko lääkärit jo antaneet aikoja.”

Siihen loppui asioiminen, ja taas saatiin tässä järjestelmässä kuntalainen siirtymään yksityisen terveyskeskuksen puoleen.

kari.naskinen@gmail.com