torstai 27. lokakuuta 2011

Kreikassakin asuu ihmisiä

Kreikkaa koskeva keskustelu Suomessa on pelkästään sitä, millaisia seurauksia Kreikan kriisi voi aiheuttaa Suomelle ja suomalaisille. Puhutaan Kreikalta saatavista vakuuksista ja toivotaan Kreikan lähtevän huitsin nevadaan koko euroyhteistyöstä. Onhan se nyt hirveetä, että maailman hyvinvointitilaston kärkipäässä olevan Suomen rahavaroista uhkaa puoli promillea hävitä Kreikan auttamiseen! Tulkoot toimeen omillaan.

Paljon ei ole ollut esillä se, mitä tämä kriisi aiheuttaa kreikkalaisille itselleen, kreikkalaisille ihmisille. Mitä noista, nehän ovat kreikkalaisia, ei kuulu meille, hoitakoot asiansa. Solidaarisuudesta ei tietoakaan.

Käytännössä tilanne on joka tapauksessa se, että suurimpia kärsijöitä ovat tavalliset kreikkalaiset ihmiset. Heidän perusturvaansa ollaan nyt heikentämässä niin hurjasti, että Suomessa ei vastaava voisi kuvitellakaan. Kreikan valtion talous on mennyt niin pahasti miinukselle, että Kreikan hyvinvointipalvelujen pelastamiseen ei ole apua EU:n isostakaan taloudellisesta tuesta. Mitähän Suomessa sanottaisiin, jos eteen tulisi tilanne, jossa esimerkiksi koko terveydenhuoltojärjestelmä jouduttaisiin yksityistämään?

Terveys onkin yksi niitä asioita, jotka Kreikassa huolestuttavat. Itsemurhien määrä on siellä nyt lisääntynyt selvästi, ja tuoreen tutkimuksen mukaan huumeidenkäyttäjät ovat alkaneet altistaa itseään tahallaan hiv-virukselle, jotta saisivat 700 euroa toimeentulotukea. Naisia heikko taloustilanne ajaa prostituution pariin.

”Itsemurhien määrä kaksinkertaistuu, henkirikosten määrä kasvaa ja hiv-tartunnat ovat hurjassa kasvussa. Ihmiset kertovat tuntevansa itsensä sairaaksi, mutta he eivät kuitenkaan mene tai pääse lääkärille”, sanoo Cambridgen yliopiston sosiologi David Stuckler. (Taloussanomat 10.10.)

FINANSSIKRIISIN SYNNYTTIVÄT
AHNEUS JA PANKIT


Julkista keskustelua seuratessa tulee kuitenkin siihen tulokseen, että ei tässä myllerryksessä niin paljon ole väliä ihmisistä, kunhan vain pankit saataisiin pelastetuiksi. Yhteiskuntatieteiden kandidaatti Antti Ronkainen sanoi Uutispäivä Demarissa (18.10.), että Kreikan velkakriisin arkkitehdit ovat pankit. Euroopan talous- ja rahaliiton juridinen rakennekin on sellainen, että se palvelee ensisijaisesti pankkeja.

”Siksi on loogista, että eurokriisiä ratkomaan on pystytetty yksityinen rahoituslaitos, jolla ei ole edes EU:n toimielimen statusta. Mikä pahempaa, Euroopan rahoitusvakausväline (ERVV) on rakennettu samalla logiikalla kuin johdannaiset. Koska ongelmaiset euromaat takaavat ERVV:n markkinoilta lainaamaa rahaa, jatkuvat heilahtelut takaajien luottoluokituksissa (Italian ja Espanjan lisäksi epäilys on kohdistunut nyt myös Ranskaan) heikentävät tämän rahoituslaitoksen toimintakykyä, jonka pitäisi ylläpitää Euroopan taloudellista vakautta. Ongelmamaiden lisääntyessä Suomen ja muiden vahvojen valtioiden osuudet vakautustoimissa ainoastaan kasvavat, jotta vakausvälineiden AAA-luokitus säilyisi”, sanoo Ronkainen.

Ahneudesta syntyneeseen finanssikriisiin sekä Yhdysvalloissa että nyt Euroopassa on johtanut vastuuton riskinotto, joka on mahdollistanut voittojen yksityistämisen (pankkien, vakuutusyhtiöiden ja rahoitusmarkkinoilla toimivien lukuun) ja sen jälkeen pakottanut tappioiden sosialisointiin kaikkien veronmaksajien kustannuksella. Tällainen toiminta on vaarantanut luottamuksen niin yksityisten kuin julkisten tahojen maksukykyyn, ja talouteen heijastuneet ongelmat ovat aiheuttaneet joukkotyöttömyyttä.

Nyt on selvää, että finanssivalvontaa on tiukennettava sekä EU- että kansallisella tasolla. Pankkisektorin on maksettava saamansa tuet takaisin ja pankkiverolla on koottava varoja vakauttaviin toimiin. Lisäksi pitää kiristää pankkien pääomavaatimuksia asettaen ehtoja bonusjärjestelmille, velkaantumiselle, lainojen eteenpäin myynnille ja pääoman laadulle. Koko maailma tarvitsee parempaa globaalin talouden sääntelyä. EU:n alueella tulee ottaa käyttöön kaikkiin rahoitusmarkkinoiden liiketoimiin kohdistuva rahoitusmarkkinavero, jolla vähennetään lyhyen tähtäimen spekulatiivisia pääoman liikkeitä ja kerätään tuloja. EU:ssa tarvitaan kattavaa sääntelyä kaikkien rahoituslaitosten toiminnalle. EU:n täytyy myös voimistaa toimia veroparatiisien purkamiseksi ja luoda automaattisia verotietojen vaihtojärjestelmiä.

Oleellista juuri nyt on joka tapauksessa, että olemme samassa veneessä kreikkalaisten kanssa, ovathan kreikkalaiset eurooppalaisia ja samanlaisia ihmisiä kuin kaikki muutkin. Veljeä ei pidä jättää tässäkään tilanteessa.

Ei anneta valtaa kansalliselle uholle eikä ääriajattelulle.

P.S. Ääriajattelun edustajia ovat tahoillaan mm. ne kansanedustajat, jotka kannattavat kuolemanrangaistuksia: Kokoomuksen Pertti Hemmilä, Kalle Jokinen ja Janne Sankelo sekä Perskujen Jussi Halla-aho, Juho Eerola, Jari Lindström ja Martti Mölsä.

kari.naskinen@gmail.com