torstai 29. joulukuuta 2011

Riisto jatkuu

Mikään ei ole muuttunut 500 vuodessa. Kun Kolumbus oli löytänyt uuden mantereen, alkoi alkuperäisväestön riisto. Espanjalaisen Iciar Bollainin elokuvassa Sade kuuluu meille kerrotaan, miten riisto ja sorto jatkuvat edelleen. Nykyisin se vain tapahtuu näennäisesti hienostuneemmassa muodossa, kun "hyväntekijöinä" ovat esimerkiksi Maailmanpankki ja Maailman valuuttarahasto.

Elokuvassa nämä kaksi aikaa kohtaavat. Espanjalainen elokuvaryhmä saapuu Boliviaan tekemään elokuvaa Kolumbuksesta. Sitten tulee kuitenkin ongelmia, kun filmauspaikkakunnalla Cochabambassa alkavat isot mielenosoitukset vesihuollon yksityistämistä vastaan. Tarinalla on sikäli todellisuuspohja, että 1990-luvulla aloitettiin vesivarojen myynti monikansallisille yhtiöille. Kun veden hinta nelinkertaistui, ei köyhillä ihmisillä ollut varaa ostaa sitä, vaan he alkoivat kerätä sadevettä juotavakseen. Sadeveden kerääminen kuitenkin kiellettiin lailla.

Elokuvanteko elokuvassa uhkaa keskeytyä, kun yksi keskeiseen rooliin amatöörinäyttelijäksi valittu mies ryhtyy vesimellakoiden vetäjäksi ja joutuu poliisin hakkaamaksi ja pidättämäksi. Hieno elokuva laajenee samalla voimakkaaksi globalisaatiokritiikiksi. Eikä asia mitenkään vieras ole vanhalla mantereellakaan.
Margaret Thatcherin aikana vesihuolto yksityistettiin myös Englannissa, jolloin vesipalvelujen laatu heikkeni nopeasti ja hinnat nousivat.

En tiedä asioidenlaitaa nyt Englannissa, mutta Bolivian vesimellakat saivat aikaan yksityistämisestä luopumisen. Suomessa puolestaan on energiahuoltoa yksityistetty, ja terveydenhuoltoa niin ikään, vaikka tulokset osoittavat, että terveyskeskustoiminta yksityistettynä tulee kalliimmaksi kuin kunnan omana toimintana.

Veden yksityistämistä kehitysmaissa ajaa Maailmanpankki edelleen. Tässä touhussa ovat innokkaina mukana myös Maailman kauppajärjestö WTO ja EU, joka pyrkii solmimaan Afrikan, Karibian ja Tyynen valtameren maiden kanssa uusia talouskumppanuussopimuksia, joihin liittyy nimenomaan vesihuollon siirtäminen tehokkaammalle yksityissektorille. Varmaa tuloa riistäjille, sillä ilman vettä ei kukaan tule toimeen. Nykyisin kuolee vesihuollon puutteeseen 6000 lasta päivittäin, kun miljardi ihmistä on vailla puhdasta juomavettä.

Vesi, öljy, timantit - mitä tahansa luonnonvaroja jossakin on, niiden arvon ns. markkinat tietävät ja siksi niitä ei voi jättää kenen tahansa hyödynnettäviksi.

kari.naskinen@gmail.com