tiistai 30. huhtikuuta 2013

Aitoja vappuvitsejä



Kun Neuvostoliitto vielä oli, kysyttiin Radio Jerevanilta, onko perhesuunnittelu mahdollista sosialismin vallitessa. Radio Jerevan vastasi: ”Periaatteessa kyllä, mutta on vaikeaa, koska tuotannon välineet kyseisellä toimialalla ovat jatkuvasti yksityisten käsissä.”

Emeritusprofessori Tauno Tiusanen on entisen Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan kommunistimaiden erityisasiantuntija, joka on tutkinut kommunistisia ja siirtymätalousmaita yli 30 vuoden ajan. Hän on kirjoittanut kymmeniä kirjoja, joista toiseksi viimeinen on Kommunistien vitsikirja (2012). Seuraavassa otteita 75-sivuisesta kirjasta:


Mitä eroa on kansandemokratialla ja demokratialla? Samalla voisi kysyä, mitä eroa tuolilla ja sähkötuolilla.


Neuvostovirolaiset kysyivät, mitä Urho Kekkonen oikeastaan teki lukuisilla Moskovan-matkoillaan. Hän opetti Kremlin isännille, miten tulla toimeen suuren ja mahtavan itäisen naapurin kanssa.


Radio Jerevanilta kysyttiin, miksi meillä on vain yksi puolue. Vastaus: Eikö siinä ole enemmän kuin tarpeeksi?


Radio Jerevanilta kysyttiin, pitäisikö neuvostokansalaisten päästä entistä enemmän matkustamaan länteen. Vastaus: Periaatteessa kyllä, mutta tyhjiltään takaisin tulevat kuljetusvälineet tulevat kansantaloudelle kalliiksi.


Radio Jerevanilta kysyttiin, maistuuko vodka samalta kaikkialla. Vastaus: Periaatteessa kyllä, mutta eräs länteen loikannut taiteilija väittää vodkan maistuvan hänelle paremmin Pariisissa.


Mihail Gorbatshovin kuivalla kaudella nimettiin Moskovan metron asemat uudelleen. Ydinkeskustan asema nimettiin Viinakaupaksi. Kolme asemaa kauempana asema sai nimekseen Jonon pää.

Pankkiryöstöjä tehtiin DDR:ssä hyvin vähän. Tämä johtui ennen kaikkea siitä, että pakoautoja joutui jonottamaan kymmenenkin vuotta.


DDR:ssä kehitettiin uudentyyppinen banaaniautomaatti. Kun sisään työnsi banaanin, räpsähti alalautaan kymmenen DDR-markkaa.


DDR:n johtajalla Eric Honeckerilla oli maailman pisin vessamatka. Ison ja pienenkin hädän takia piti aina matkustaa Moskovaan.


Puolalaisessa kommunismissa jokainen teki, mitä halusi. Kukaan ei tehnyt sitä, mitä olisi pitänyt. Kaikki vetivät yhtä köyttä, mutta eri suuntiin.


Puolassa oli lehtiuutinen kahden Polski Fiatin kolarista, jossa oli kuollut 12 ihmistä. Molempien autojen kuljettajat kuolivat, muut kymmenen saivat surmansa tapellessaan romuttuneiden autojen osista.


Ranskan kommunistipuolueen korkean tason delegaatio vieraili Puolassa 1980-luvulla. Vierailijat lohduttivat isäntiään vierailun jälkeen toteamalla, että myös Ranskassa johtava luokka pyrkii karttamaan työntekoa.


Vuoden 1968 jälkeen Tshekkoslovakia tunnettiin maailman puolueettomimpana maana. Se ei sekaantunut edes omiin sisäisiin asioihinsa.


Mikä oli huonon vitsin määritelmä Romaniassa? Sellaisesta sai vain viisi vuotta vankeutta.

Mustanmeren rannalla Romaniassa pidätettiin kotirouva. Hän oli kuivattanut pyykit länsituulessa.


Romanialainen automies ilmoitti epätoivoisena, että hän vetää itsensä hirteen, jos ei saa Dacia-autoonsa uutta pakoputkea. Valtion tiedottaja kehotti häntä tekemään nopean päätöksen, koska valtio ei voi taata, että tarjolla on jatkuvasti hyvälaatuista köyttä.


Nikolae Ceausescu
piti puheen laajalle väkijoukolla palattuaan valtiovierailulta Afrikasta. Hän kertoi, että maailmassa on paljon maita, joissa elintarviketilanne on Romaniaa huonompi. Vanha maalaiseukko väkijoukosta kysyi, ovatko kyseiset maat olleet Romaniaa kauemmin kommunismissa.


Ceausescun loppuvaiheen Romaniassa jouduttiin kitarisaleikkaukset tekemään peräaukon kautta, koska potilaat eivät enää uskaltaneet avata suutaan.


Mikä on romanialainen jousikvartetti? Lännestä kiertueelta palannut sinfoniaorkesteri.


Miksi itäblokin valtiovarainministerit päättivät pitää vuosikokouksensa Australiassa 1988? He halusivat tarkkailla kenguruita ja oppia niiltä, miten tehdä pitkiä hyppyjä tyhjin taskuin.


(Tämä juttu on aiemmin julkaistu Hämeen Kaiku -verkkolehdessä, ww.hameenkaiku.fi)


kari.naskinen@gmail.com