tiistai 27. toukokuuta 2014

Porvarit ovat älykkäämpiä


Äänestysprosentti EU-vaaleissa oli Kauniaisissa (Grankulla) 71 prosenttia. Äänistä saivat Kokoomus, Rkp ja kristilliset yhteensä 76,3 prosenttia. SDP:n osuus oli 3,7 ja Vasemmistoliiton 1,9 prosenttia.

Kauniainen on todiste siitä, että porvarit ovat älykkäämpiä ihmisiä kuin muut. Porvarit ovat jo aikoja sitten älynneet, että äänestämällä he voivat vaikuttaa elinolojensa entistä merkittävämpään parantamiseen.

Näin se menee muuallakin. Porvari hyppää Audiinsa ja hurauttaa äänestyspaikalle. Joskus vuosia sitten vasemmistopuoluetta äänestänyt jannu ei enää vaivaudu moiseen intoiluun – ja kärsii nahoissaan.

Näin ei ole kuitenkaan Ruotsissa, joten pitänee tehdä johtopäätös, että ruotsalaiset kaikkiaan ovat älykkäämpiä kuin suomalaiset.

Nyt 43 700 ääntä saanut Henna Virkkunen sanoi opetusministerinä ollessaan Hesarin Kuukausiliitteessä, että ”SDP ja Vasemmistoliitto ovat katkerien ihmisten puolueita”. Tässä oli vittuilutarkoituksen ohella totta toinen puoli: katkeruus vasemmistopuolueiden voimattomuuteen porvaripuolueiden valtaamassa politiikassa on saanut aikaan sen, että ei viitsitä enää äänestää – katkeruutta ja suunnatonta pettymystä. Näin ei kuitenkaan tarvitsisi olla, jos vasemmistolaisesti ajattelevat toimisivat niin kuin Kauniaisissa.

Toinen vasemmistopuolueita koskeva ongelma on, että nuoret eivät ikään kuin koe tarvitsevansa niitä. Asiat ovat hyvin, älypuhelimet toimivat ja opintotukeakin saa. Kysymys on siitä, että vaaleissa ei palkinta menneistä saavutuksista. Kiitollisuudenvelkaa ei tunneta. Ei mitään väliä, vaikka suomalaisen hyvinvoinnin onkin suureksi osaksi rakentanut vasemmisto silloin, kun se oli vielä suurimmassa parlamentaarisessa vallassa yhdessä silloisen Maalaisliiton kanssa. Näitä menneitä saavutuksia ovat esimerkiksi:

Yleinen äänioikeus 1906
Kahdeksan tunnin työpäivä 1917
Työntekijän vuosiloma 1922
Äitiysavustus 1941
Lapsilisä 1948
Vanhuuseläke 1955
Peruskoululaki 1966
Viisipäiväinen työviikko 1969
Minimipalkkalaki 1971
Työsuojelulaki 1974
Ympäristöministeriön perustaminen 1983
Ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha 1985
Tasa-arvolaki 1987

Näitä saavutuksia on myös puolustettava, sillä jos kauniaislaiset saisivat yksin päättää, näitä saavutettuja etuja karsittaisiin.

Yleisemmin ottaen ihmiset ovat kuitenkin sitä mieltä, että vasemmiston aikaansaama hyvinvointivaltio on säilytettävä. Elinkeinoelämän valtuuskunnan tutkimussarjan vakioväittämä kuuluu näin: ”Vaikka hyvän sosiaaliturvan ja muiden julkisten palveluiden ylläpitäminen maksaa paljon, suomalainen hyvinvointivaltio on aina hintansa arvoinen.” Yli 80 prosenttia vastaajista on samaa mieltä väittämän kanssa. Äänestäessään iso osa näin Evalle vastanneista ei älyä, että Kauniaisten valtapuolueet ovat toista mieltä.

Vappuna jäi mieleen Twitteristä yksi oivaltava viesti: ”Te jotka ilkutte vappumarsseja, pyytäkää työnantajaanne palauttamaan käyttöön vuoden 1916 työehdot.”

kari.naskinen@gmail.com