torstai 28. syyskuuta 2017

Tulppaanikupla

Alankomaissa oli 1600-luvulla kaksi mielenkiintoista ilmiötä, joista Justin Chadwickin elokuva Tulppaanikuume yrittää kertoa: maalaustaiteen kultakausi suurine mestareineen ja tulppaaninsipuleista käyty ”pörssikauppa”, joka taisi muodostua maailman ensimmäiseksi hintakuplaksi. Elokuva itsessään on kuitenkin tyhjä kupla, jossa tärkeintä on miesten housuissa olevat tulppaanit.

Taiteilijana elokuvassa on muotokuvamaalari Jan van Loos, jonka nimi muistuttaa 1600-luvulla elänyttä Jacob van Loota. Tulppaaninsipuleitakin myydään sekavissa huutokaupoissa, mutta asiasisältö jää kunnolla kertomatta. Elokuvan ajankohta on 1634-36, jolloin tulppaaninsipuleiden hinta nousi jopa tuhatkertaiseksi. Villitys alkoi, kun Turkista tuoduissa sipuleissa oli jokin virus, joka aiheutti yllättäviä muutoksia tulppaanien väreihin. Ostajat hakivat pankeista lainoja, joilla rahoittivat sipulioptio-ostoksensa. Sitten koko kupla puhkesi kuin mikä tahansa nykyajan talouskupla ja sijoittajat joutuivat vaikeuksiin.

Oli erikoinen asia, mutta elokuva on kuitenkin pelkkä pehmopornolla kuorrutettu komedia, josta ei jää käteen mitään. Yllättävää sikälikin, että käsikirjoittaja on Tom Stoppard, joka tunnetaan varsin hyvänä näytelmä- ja elokuvakäsikirjoittajana.

Tulppaanikuume tapahtuu Amsterdamin keskustassa yhden kanavan varrella, mutta elokuva on kuitenkin kuvattu Englannissa. Rusehtava väritys on kuin Rembrandtin ja Rubensin maalauksista, ja siihen tämä kultakausi tällä kertaa jääkin.

kari.naskinen@gmail.com